Amerikai futball

AMERIKAI FUTBALL

AMERIKAI FUTBALL

AMERIKAI FUTBALL

Ismerkedj meg az amerikai futballal!

Az amerikai futball a rögbiből fejlődött ki. A játékot egy 49×110 m méretű pályán játsszák, a kapu 3 méter magasan helyezkedik el, és közel 6 méter széles. Csapatonként 11 játékos van a pályán.

A mérkőzés általában 5-10 másodperces támadóakciókból épül fel, amiket 25-35 mp-es megbeszélési idő szakít meg, így annak ellenére, hogy egy látványos, durva sport, nem folyamatos a mozgás a pályán. Különleges védőfelszerelés használata kötelező, ami magában foglalja például a sisakot, fogvédőt, vállvédőt és a protektoros nadrágot. 

Amerika egyik legkedveltebb sportága a baseball, a kosárlabda és a jégkorong mellett. Évente rendezik meg a sport profi bajnokságát, az NFL-t, melynek döntője a Super Bowl az egyik legnézettebbsportesemény a világon. 

A játékok közötti szünetekben pompomlányok szórakoztatják a közönséget, akik egyre inkább önálló sportággá növik ki magukat, mára már külön bajnokságuk is van. Rigmusok skandálásával biztatják a szurkolókat, valamint gyakorlatsorokat mutatnak be, mely ugrásokat, dobásokat, akrobatikus elemeket, átfordulásokat, emeléseket tartalmaznak. 

Magyarországon 2005 óta van jelen ez a sport, a Budapesti Farkasok Sportegyesület elnöke Árpa Attila, aki sokat tett a sport hazai megismertetéséért. 

Filmek, amikben találkozhattál a sporttal (példák): 

  • Vadmacskák (1986.)
  • Ace Ventura (1994.)
  • A szív bajnokai (2009.)

Értékelésünk

Ezek a saját tapasztalataink alapján készültek.

0 / 10

nehézség

0 / 10

durvaság

0 / 10

látvány

0 / 10

fizikai igénybevétel

Budapest Cowbells

Hibás adat szerepel a leírásban? Adj nekünk sárga lapot, és írd meg, hol hibáztunk, hogy javíthassuk: sargalap@sportterkep.hu