Kosárlabda

KOSÁRLADBA

KOSÁRLABDA

KOSÁRLABDA

Ismerd meg a kosárlabda sportágát!

A kosárlabda az egyik legnépszerűbb labdajáték, csapatsport, olimpiai sportág. 

Magyarországon a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség által előírt szabályrendszer előírásai alapján zajlik a játék, mely szerint egy 28×15 méter méretű pályán csapatonként 5 játékos célja, hogy a 305 cm magasan lévő kosárgyűrűbe minél többször juttassák a labdát a 4×10 perces játékidőben. A pályán lévő 5 játékos az 5 meghatározott pozíciók egyikében játszik, és a kialakított taktika, stratégia mentén igyekeznek pontot szerezni, valamint az ellenfelet megakadályozni a pontszerzésben.

A játék szabályai között szerepel többek között, hogy legfeljebb 2 lépést lehet tenni a labda földhöz való pattintása nélkül; ha a játékos megáll a labdavezetésben, akkor nem indulhat újra; nem lehet az ellenfél játékosához hozzáérni, és így elvenni tőle a labdát. 

A kosárlabda egy lendületes, gyors sport, a játékosok sokat futnak, ugranak, passzolnak, dobnak, cseleznek, ezáltal fejlődik az állóképességük, mozgáskoordinációjuk, ügyességük, koncentrációjuk és önfegyelmük. 

Filmek, amikben találkozhattál a sporttal (példák): 

  • Zsákolj, ha tudsz (1992.)
  • Egy kosaras naplója (1995.)
  • Space Jam – Zűr az űrben (1996.)

Értékelésünk

Ezek a saját tapasztalataink alapján készültek.

0 / 10

nehézség

0 / 10

durvaság

0 / 10

látvány

0 / 10

fizikai igénybevétel

Ferencvárosi Kosárlabda Egyesület

Hibás adat szerepel a leírásban? Adj nekünk sárga lapot, és írd meg, hol hibáztunk, hogy javíthassuk: sargalap@sportterkep.hu